WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Élő folyók - Archívum

Megmenekül a horvát természetvédelmi paradicsom

Sikeresen harcoltak a természetvédők – leállították a dunai fejlesztéseket.
Leállította a horvát környezetvédelmi miniszter a dunai térségbe tervezett legnagyobb vízügyi fejlesztést a természetvédők kitartó nemzetközi tiltakozása miatt. 53 kilométer hosszan akarták a folyót megregulázni a horvát-szerb határszakaszon. 

2014-04-22 Tovább »

Delfin végveszélyben a Mekong folyón

A kúposfejű delfinek végső eltűnését eredményezheti Laosz kormányának döntése a Sahong-gát építési munkálatainak megkezdéséről a Mekong folyón. Az új vízerőművet alig néhány kilométerre kívánják megépíteni a kihalás szélén álló delfinfaj egyik utolsó, kulcsfontosságú élőhelyétől. A környezetvédők és a Laosszal szomszédos országok erősen ellenzik a beavatkozást, mert az a delfinek kihalásán kívül a millióknak táplálékot nyújtó és sokaknak munkát adó folyami halászatot is veszélybe sodorja. 

2014-03-06 Tovább »

 

Madárparadicsom

Összesen közel 3000 km-en zajlottak megfigyelések a Duna, a Dráva és Mura folyók mentén civil szervezetek önkénteseinek bevonásával és madarászok részvételével január közepén. A megfigyelők a hagyományosan tél közepén tartott nemzetközi vízimadár-számlálás keretében, valamint az első, egész Dunára kiterjedő, téli rétisas szinkronszámlálás során vették számba az egyedeket. Az összeírás jelentős eredménnyel zárult: a szakemberek 100.000 vízimadarat számoltak össze a leendő, öt országon átívelő Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum által felölelt területeken. 

2014-02-05 Tovább »

A Duna halálos ítélete

Halálos ítélet fenyegeti a Duna menti, értékes élőhelyeket, ha a Paksi Atomerőmű bővítése miatt valóban vízerőmű épül a Duna hazai, alsó szakaszán. A felduzzasztott Duna ugyanis nem lenne képes megőrizni a folyó övezte vizesélőhelyek változatosságát, így többszáz faj ártéri jelenléte kerülhet veszélybe. Egy újabb, ember okozta káros beavatkozás miatt tűnhet el a Bősi erőműtől a Vaskapuig tartó szabályozatlan, természetes folyószakasz, mely éppen Gemenctől a Kopácsi-rétig őrzi legjelentősebb értékeit.

2014-01-30 Tovább »

 

Magyarország víz(ügy) nélkül?

A hazai vízgazdálkodás ügye komoly zsákutcába kerülhet, ha a zöld portálokon napvilágot látott kormányzati tervek megvalósulnak, és a vízügyi ágazat a környezeti ügyekért felelős Vidékfejlesztési tárcától a Belügyminisztériumhoz kerül, és főosztályi szintre süllyed. A WWF Magyarország véleménye szerint, ha a vízgazdálkodást a kormány elválasztja a természetvédelmi és mezőgazdasági ágazatoktól, Magyarország komoly veszélybe kerülhet, és nehezen tudja majd elhárítani a klímaváltozás és a csapadékhiány okozta kockázatokat. Fennáll a veszélye ugyanis, hogy a vízügy az új struktúrában kizárólag az árvízvédelmet fogja jelenteni, ami a vízgazdálkodásnak csupán részterülete.

2013-12-06 Tovább »

Konferencia a Duna mellékágaiért

A WWF Magyarország a terepi munkák lezárultával egy nemzetközi szakmai konferencián mutatta be az élőhely-helyreállítás eredményeit és tanulságait a szakmai közönségnek.

2013-11-29 Tovább »

 

Víz Világtalálkozó Budapesten

Az ENSZ tagállamok képviselői és világszervezetek vezetői vesznek részt a Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit) eseményein ezen a héten. A fenntartható fejlődés célok közül jelenleg nagyon kevés fogalmaz meg olyat, ami közvetlen kapcsolatban van bolygónk véges vízkészleteinek megőrzésével. A konferencián a célok átgondolására és valamennyi ENSZ tagállam számára teljesítendő feladatok kijelölésére kell, hogy vállalkoznak a résztvevők. A WWF szerint mindenképpen szükségszerű, hogy a záró nyilatkozatba átfogó javaslatok kerüljenek, melyek végrehajtása késedelem nélkül megkezdődik.

2013-10-09 Tovább »

Újra vízi paradicsom a Szabadság-sziget

Befejeződött a WWF Magyarország legnagyobb terepi projektje a Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja, amelynek során 5 év alatt újjáéledt egy Mohács melletti Duna-mellékág. Egy, az 1980-as évek elején felépült 6 méter magas kőgát elzárta a 3 km hosszú, és 30-50 méter széles mellékágban a víz útját, így a természetes feliszapolódási folyamat rohamosan felgyorsult. A Margitsziget méretű dunai sziget élővilága ehhez nem tudott alkalmazkodni, így az egykori vízi paradicsom állapota leromlott.

2013-10-03 Tovább »

 

Élő folyókkal az árvizek ellen

A folyók és vizesélőhelyek helyreállítása komoly előnyökkel jár a természeti értékek védelme és a társadalom számára. A 20. században a vízfolyások szabályozása miatt a folyóvizek menti élőhelyek mintegy 80%-a tűnt el a Duna vízgyűjtőjén. A Bécsben megrendezett Európai Folyó Rehabilitációs Konferencián ennek tanulságairól is szó esik a héten.

2013-09-13 Tovább »

Áradnak a tengerek

A National Geographic Magazin augusztusi számának cikkajánlójában a vizeké a főszerep. A klimaváltozás hatásainak következtében a tengerek vizszintje fokozatosan emelkedik, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat. Az érdekes cikkből erről tudhatunk meg részleteket, a magazinban pedig a WWF legnagyobb terepi projektjéről, a Szabadság-sziget rehablitációjáról is olvashattok egy 8 oldalas összeállitást! 

2013-09-12 Tovább »

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18