WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Élő folyók - Archívum

Magyarország víz(ügy) nélkül?

A hazai vízgazdálkodás ügye komoly zsákutcába kerülhet, ha a zöld portálokon napvilágot látott kormányzati tervek megvalósulnak, és a vízügyi ágazat a környezeti ügyekért felelős Vidékfejlesztési tárcától a Belügyminisztériumhoz kerül, és főosztályi szintre süllyed. A WWF Magyarország véleménye szerint, ha a vízgazdálkodást a kormány elválasztja a természetvédelmi és mezőgazdasági ágazatoktól, Magyarország komoly veszélybe kerülhet, és nehezen tudja majd elhárítani a klímaváltozás és a csapadékhiány okozta kockázatokat. Fennáll a veszélye ugyanis, hogy a vízügy az új struktúrában kizárólag az árvízvédelmet fogja jelenteni, ami a vízgazdálkodásnak csupán részterülete.

2013-12-06 Tovább »

Konferencia a Duna mellékágaiért

A WWF Magyarország a terepi munkák lezárultával egy nemzetközi szakmai konferencián mutatta be az élőhely-helyreállítás eredményeit és tanulságait a szakmai közönségnek.

2013-11-29 Tovább »

 

Víz Világtalálkozó Budapesten

Az ENSZ tagállamok képviselői és világszervezetek vezetői vesznek részt a Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit) eseményein ezen a héten. A fenntartható fejlődés célok közül jelenleg nagyon kevés fogalmaz meg olyat, ami közvetlen kapcsolatban van bolygónk véges vízkészleteinek megőrzésével. A konferencián a célok átgondolására és valamennyi ENSZ tagállam számára teljesítendő feladatok kijelölésére kell, hogy vállalkoznak a résztvevők. A WWF szerint mindenképpen szükségszerű, hogy a záró nyilatkozatba átfogó javaslatok kerüljenek, melyek végrehajtása késedelem nélkül megkezdődik.

2013-10-09 Tovább »

Újra vízi paradicsom a Szabadság-sziget

Befejeződött a WWF Magyarország legnagyobb terepi projektje a Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja, amelynek során 5 év alatt újjáéledt egy Mohács melletti Duna-mellékág. Egy, az 1980-as évek elején felépült 6 méter magas kőgát elzárta a 3 km hosszú, és 30-50 méter széles mellékágban a víz útját, így a természetes feliszapolódási folyamat rohamosan felgyorsult. A Margitsziget méretű dunai sziget élővilága ehhez nem tudott alkalmazkodni, így az egykori vízi paradicsom állapota leromlott.

2013-10-03 Tovább »

 

Élő folyókkal az árvizek ellen

A folyók és vizesélőhelyek helyreállítása komoly előnyökkel jár a természeti értékek védelme és a társadalom számára. A 20. században a vízfolyások szabályozása miatt a folyóvizek menti élőhelyek mintegy 80%-a tűnt el a Duna vízgyűjtőjén. A Bécsben megrendezett Európai Folyó Rehabilitációs Konferencián ennek tanulságairól is szó esik a héten.

2013-09-13 Tovább »

Áradnak a tengerek

A National Geographic Magazin augusztusi számának cikkajánlójában a vizeké a főszerep. A klimaváltozás hatásainak következtében a tengerek vizszintje fokozatosan emelkedik, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat. Az érdekes cikkből erről tudhatunk meg részleteket, a magazinban pedig a WWF legnagyobb terepi projektjéről, a Szabadság-sziget rehablitációjáról is olvashattok egy 8 oldalas összeállitást! 

2013-09-12 Tovább »

 

Európa Amazonasa a mi kezünkben

Magyarország és Horvátország legnagyobb közös természetvédelmi területét ünnepelték vasárnap a Dráva és a Mura torkolatánál elkötelezett természetvédő civil szervezetek. A Dráva Nap megrendezését idén a horvát EU csatlakozás tette színesebbé, amelynek alkalmából a természetvédők memorandumot adtak át a természetvédelemért felelős horvát miniszter helyettesnek. A rendezvényen Magyarországot Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár képviselte.

2013-07-23 Tovább »

Remény a folyóknak

Vízerőmű fejlesztések által érinthetetlen, exkluzív zónák kijelölése előtt állnak a Duna vízgyűjtő országai. A Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság ülésén tegnap olyan javaslatot fogadtak el, mely szerint valamennyi Duna menti országban ki kell jelölni azokat a folyószakaszokat, ahol a jövőben semmilyen körülmények között nem jöhet szóba vízerőmű felépítése.

2013-06-20 Tovább »

 

Illegális kaviár-kereskedelem

A WWF és a TRAFFIC azonnali beavatkozást sürget, ugyanis Európa utolsó, a Duna bulgáriai és romániai vízgyűjtő területein fennmaradt tokhal populációi a kihalás szélére kerülhetnek. A halak túlélésére a legközvetlenebb veszélyt az illegális halászat és a kaviár-kereskedelem jelenti. A folyamat visszafordítása érdekében Romániának, Bulgáriának és az Európai Uniónak közösen kell fellépnie az orvhalászok és az illegális tevékenységek más szereplői ellen.

2013-06-19 Tovább »

Egy nap az Óceánokért

Bolygónk 70%-át a világtenger borítja, amely számtalan faj otthona, és a földi élet forrása. Víz nélkül egyetlen élőlény sem lenne képes fennmaradni, mégis jelentőségét gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni. 1992 óta azonban június 8-át ennek a csodálatos vízi otthonnak szenteljük, hiszen a riói ENSZ konferencián ezt a napot az Óceánok Világnapjának nyilvánították. A tengerek és óceánok élővilágának megóvásához Te is hozzájárulhatsz azzal, ha a WWF Tengervédelmi Programját támogatod.

2013-06-06 Tovább »

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17