WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Élő folyók - Archívum

Megvan a győztes!

Kiderült, hogy a Szabadság-sziget legmenőbb állata az európai vidra: a szőrmók úszóbajnok 63%-kal nyerte a WWF Magyarország által kiírt Év Állata versenyt. A faj esélyeit Weisz Fanni növelte, aki jelképesen örökbe fogadta Totót, a petesmalmi mentett vidrát. A szavazást a természetvédelmi civil szervezet és a Szabadság-sziget élőhely-helyreállítását támogató Coca-Cola Magyarország május 22-én zárták. A Biodiverzitás Nemzetközi Napján ezzel hívják fel a figyelmet a természetben előforduló fajok védelmére és az ökológiai egyensúly megóvásának fontosságára. 

2013-05-22 Tovább »

Az iszapkotrás technikai részletei

Befejeződött az iszapkotrás a Szabadság-szigeten. A hatalmas munkafolyamat számszerűsített részleteit elolvashatod az alábbi cikkben.

2013-04-22 Tovább »

 

Egy nap az édesvizekért

A víz a földi élet forrása, amely nélkül egyetlen élőlény sem lenne képes létezni. Március 22-én a Víz Világnapját ünnepeljük, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az édesvizek jó állapotának fontosságára. A WWF Magyarország legnagyobb terepi projektje, a Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációja során egy kiemelten fontos vizesélőhelyet ment meg, és ad vissza az élővilágnak.

2013-03-22 Tovább »

Döntő szavazás előtt állnak Európa tengerei

Európa tengeri halállománya jelenleg 75%-ban túlhalászott, ugyanakkor a halászati ágazatban lévő munkahelyek közel egyharmada megszűnt az elmúlt évtizedben. Ezek a mutatók jellemzik az Európai Unió elmúlt harminc évének sikertelen halászati politikáját, melynek reformját az Európai Parlament Halászati Bizottsága előterjesztette a továbblépésre. Most a parlamenti képviselőkön a sor, hogy az óceánok megmentésére szavazzanak.

2013-02-05 Tovább »

 

Folyószennyezés Finnországban

Tovább terjed a Finnország középső részén megsérült nikkelbányából származó szennyezés. A tározóból kiömlött zaggyal mérgezett víz elérte az orosz határt, és várhatóan a Balti-tengerbe fog jutni.  Oroszország szakértőket küldött a térségbe a szennyezés megfigyelésére. Az eset kiváltó oka nagyon hasonlít a 2010 őszén, Ajka mellett bekövetkezett vörösiszap katasztrófához, mely után még mindig nem változtak a szennyező ipari anyagokat gyűjtő zagytározók kezelésének nemzetközi előírásai.

2012-12-06 Tovább »

Mérlegen a Duna Régió Stratégia

Két éves évfordulójához közeledik a Duna Régió Stratégia. Ennek alkalmából november végén tartják a németországi Regensburgban azt a konferenciát, ahol a folyamat értékelésére is sor kerül. A stratégia céljait az első kihirdetést követően időközben frissítették és pontosították, de még most is tartalmaz nehezen összehangolható célokat.

2012-11-29 Tovább »

 

Vállalati felelősség a vízhasználatban

Mértékadó becslések szerint 2030-ra az emberiség vízigénye 40%-kal fogja meghaladni a rendelkezésre álló mennyiséget. A jövőben a vízért folyó versenyfutás válhat a gazdaság számára a szűk keresztmetszetté. Mindezt annak ismeretében kell kezelni, hogy már ma is több mint 900 millió ember számára nincs elérhető egészséges ivóvíz, és 2,7 milliárd azoknak a száma, akiknek nélkülözni kell az alapvető vízhez köthető közműveket. A WWF Magyarország Felelős Vállalati Vízhasználatról szóló konferenciáján tegnap a hazai vállalatvezetők figyelmét hívta fel a vízhasználatból származó kockázatokra.

2012-11-23 Tovább »

Elúsztak a 2015-ös célok

A vízfolyások és tavak medrének szabályozottsága és a vízszennyezések alapvetően határozzák meg vizeink ökológiai állapotát. Ennek a két tényezőnek mind a mai napig káros hatása van vizeink állapotára, és ezzel alapvető akadályt gördítenek a 2015-re kitűzött cél, a vizek jó állapotának elérése elé. Magyarországon emellett vészesen alacsonyak a költségvetési források ahhoz, hogy ezt a célt elérjük, holott földrajzi helyzetünk és adottságaink azt indokolnák, hogy ez a téma ne szoruljon háttérbe.

2012-11-21 Tovább »

 

Tíz napja szivárog az olaj a Dunába

Súlyos környezeti katasztrófával fenyegeti a Dunát egy megsérült hajó miatt a folyó bulgáriai szakaszán. A becslések szerint már mintegy 20 tonna olaj szivárgott a folyóba, de csak tíz nap után derült ki a szennyezés ténye.

2012-11-21 Tovább »

Ragadozó madarak a Földgömbben

A levegő csodálatos uraival, a ragadozó madarakkal ismertet meg minket a Földgömb Magazin novemberi száma. Ezek a lenyűgöző teremtmények arra lettek megalkotva, hogy röptükben ejtsék el zsákmányukat, amelyeknek esélyük sincs velük szemben. A magazin hasábjain mindent megtudhatunk életmódjukról, szokásaikról és bepillanthatunk különleges világukba.

2012-11-15 Tovább »

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17