WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Országos Csobbanás 15 helyszínen!

2015-07-01

A WWF kihívására válaszolva, jövő vasárnap 10 megye, összesen 15 településén szervezik meg az Európai folyók ünnepét, a Nagy Ugrást. A régiós országok közül nálunk lesz a legtöbb helyszín, így a természetes élővizekben gazdag Magyarország, július 12-ét egy igazi országos csobbanással ünnepli meg.

 

 

Duna Napig, azaz június 29-ig lehetett jelentkezni a WWF Magyarország országos kihívására, melyben arra kérték a településeket, hogy minél nagyobb számban regisztráljanak és csatlakozzanak a folyók európai ünnepéhez, a Nagy Ugráshoz. Összesen tíz megye 15 települése jelezte, hogy saját Nagy Ugrást szervez.

A nógrádi Patak, a tolnai Madocsa, a Balaton parti Zánka, a Vas megyei Hegyhátszentjakab, a Somogy megyei Lulla, a Fejér megyei Kisapostag és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóörös önmagukban képviselik megyéiket, míg Jász-Nagykun-Szolnokot Tiszafüred és Törökszentmiklós, Győr-Moson-Sopront Kisbajcs, Győrszemere és Rábapatona, Pest megyét pedig Sződliget, Szentedre és a WWF központi eseményének otthont adó Dunabogdány képviseli.

„Tizennégy regisztrált helyszínnel, a Duna menti régió országai közül Magyarországon tartjuk a legtöbb eseményt az európai folyók ünnepén, ami egyben a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum Napja is”- jelentette ki Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. Hozzátette: „Az országos Nagy Ugrással arra szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogy a természetes élővizekkel való kiegyensúlyozott együttélés egykor Magyarországon meghatározó volt, és ma is lenne lehetőség a természetes folyóvizek és tavak helyreállítására. Természeti értékeink folytonos megújulását segítenünk kell ahhoz, hogy elérhetőek legyenek a felnövő generációk számára is. A csatlakozók nagy száma is megmutatja, hogy a magyar lakosság számára fontos, hogy élővizeink jó állapotba kerüljenek."

A legnagyobb folyóink, a Duna és a Tisza mellett ünnepi örömhullámokban részesül majd a Rába és a Sajó is, de a kistelepüléseinket átfolyó patakok, a közeli tavak és holtágak sem maradnak ki a Nagy Ugrásból. Rábapatonán élőlánccal kötik majd össze a két partot, Patakon a résztvevők átugorják majd a Derék patakot, de még a Nagy Ugrás legkisebb ünnepelt élővizét, a Jaba patakot is kreatívan ünneplik majd a helyiek. Itt július 12-én a Ságvárról induló, Löszölő-Tökölő-Megalösszölő túra résztvevőivel kiegészülve végigkísérik a patakot a forrásától, majd a Nagy Ugrás idején jókívánságokkal és nótaszóval ünneplik az életet adó vizet.

A WWF saját csobbanását július 12-én, a dunabogdányi szabad strandon tartja majd a vizesélőhelyek rehabilitációja iránt elkötelezett Coca-Cola Magyarország támogatásával. Délelőtt biciklitúrát indítunk Budapestről Dunabogdányba, ahol egy órától az esemény végéig ott lesz a WWF Élő Duna Turnéja is. Emellett fotókiállítással, Végvári Tamás túrakajakos Bioszféra Rezervátumban tett túrájának élménybeszámolójával, strandröplabda bajnoksággal, ugrálóvárral és egy igazi olimpiai mászófallal várják mindazokat, akik részesei akarnak lenni Európa legnagyobb csobbanásának.

 

 

Kapcsolódó hírek: